Op zoek naar een tweedehands auto? Hierbij alvast 5 tips om onaangename verrassingen te vermijden.
1. Prijs tweedehands auto?
Allereerst is het belangrijk om de gangbare prijzen voor tweedehandswagens te vergelijken. Op Autogids.be vindt u richtprijzen voor tweedehandswagens voor particulieren voor de meest populaire modellen op de tweedehandsmarkt.
2. Een professionele of particuliere autoverkoper?
Elk verkooppunt heeft voor- en nadelen… Bij een particuliere verkoper krijgt u vaak een gunstigere prijs, maar zonder garantie. Een professionele verkoper moet minimaal een jaar garantie bieden op een tweedehandswagen. Kiest u voor een professionele dealer, dan richt u zich best tot het tweedehandsnetwerk van de grote merken of tot de erkende verkopers van Federauto.
3. Te controleren punten en testrit
Met twee ziet u uiteraard meer dan alleen. Als u de auto gaat bekijken, neemt u bij voorkeur iemand mee die iets van autotechniek kent.
Zijn er sporen van roest, bijvoorbeeld onder de vloerbekleding of op de uitlaat?
Kleurverschillen in de lak kunnen wijzen op een eerder auto-ongeval.
Gaan alle vensters en deuren nog open zoals het hoort?
Hoe ziet de motor er uit? Start hij gemakkelijk als hij nog koud heeft?
Maak altijd een testrit van ettelijke kilometers, zeker als u bij een particulier koopt.
Op de site van Assurauto vindt u meer nuttige tips om uw wagen te inspecteren en te testen.
4. De nodige documenten
Beschikt de verkoper van de auto over alle nodige documenten? Hij moet u de volgende documenten kunnen overhandigen:
de originele verkoopfactuur als het om een particuliere verkoper gaat. Een professionele verkoper moet een nieuwe factuur aanmaken;
het gelijkvormigheidsattest;
het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’;
het keuringsattest van de tweedehandskeuring, maximaal twee maanden oud;
de Car-Pass die de kilometerstand op verschillende data toont. Het officiële document mag niet ouder zijn dan twee maanden. Als u geen Car-Pass krijgt, is de verkoop ongeldig en mag u uw geld terugvragen.
Op de portaalsite van de federale overheidsdiensten vindt u meer info over deze documenten u mag verwachten en welke formaliteiten bij een aankoop moeten vervuld worden. Let op! Aanvaard geen fotokopieën van deze documenten!
Controleer:
de identiteitskaart van de verkoper: is hij wel degelijk de eigenaar van de wagen?
of de papieren met elkaar in overeenstemming zijn: is het chassisnummer dat erin vermeld staat wel degelijk dat van de auto?
de datum waarop de financiering voor de auto werd beëindigd. Zo loopt u niet het risico dat uw wagen in beslag wordt genomen door de bank van de eigenaar. Die is immers verplicht zijn autolening volledig af te lossen voor hij de wagen mag verkopen.
Bij twijfel neemt u het best contact op met de invoerder.
5. De koop afronden
Als alles in orde is, kunt u de koop afronden. Bij een particulier stelt u best een contract op in twee exemplaren (in de brochure vindt u een modeldocument). Is de verkoper een professional dan moet hij u een factuur bezorgen. Betaal bij voorkeur niet met cash, zodat u steeds een bewijs van de aankoop in handen heeft.
Nadat de verkoper u de sleutels overhandigd heeft, is de auto eindelijk van u. Voor u de weg op kunt, moet u uw nieuwe auto wel nog inschrijven bij de DIV, de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Met het roze formulier gaat u daarvoor langs bij uw verzekeraar. Hij kan uw auto meteen online inschrijven. Vervolgens krijgt u binnen de 24 uur uw inschrijvingsbewijs en uw nummerplaat thuis bezorgd.
Tweedehands auto langer omnium verzekeren?
P&V ontwikkelde een omniumverzekering, speciaal voor auto’s vanaf 2 jaar. Elk jaar krijgt u 5% extra korting op uw premie.
Benieuwd hoeveel een omniumverzekering kost bij P&V?
Comments