top of page

Uw apparaten veilig opladen? Lees onze 12 tips!

Batterijen opladen? Zo houdt u het (brand)veilig


Smartphones, tablets, elektrische fietsen of steps, … het aantal batterijen dat u dagelijks oplaadt, is de laatste jaren fors toegenomen. Bij normaal gebruik zijn batterijen niet gevaarlijk, maar als u ze niet op een correcte en veilige manier oplaadt, kan er oververhitting of zelfs brand ontstaan.


Precieze cijfers over incidenten met batterijen in België zijn er nog niet, maar bij onze noorderburen staat de teller op twee schadegevallen per week. Op zich nog geen alarmerende cijfers, maar omdat we steeds meer apparaten en voertuigen met (oplaadbare) batterijen gaan gebruiken, is preventie zeker nodig om dit probleem op tijd in de kiem te smoren.


Zowel de batterij als de lader kan brand veroorzaken


De meeste elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards zijn uitgerust met een Lithium-ion batterij. Het voordeel van deze batterij is dat ze veel meer energie geeft dan een klassieke penlite of AA-batterij. Het nadeel is dat ze brandgevaarlijk wordt als u ze overlaadt, als er kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komt. Lithium-ion batterijen die oververhit raken, kunnen namelijk spontaan ontbranden of zelfs ontploffen.

Ook de lader en de kabel die u gebruikt, kunnen brand veroorzaken. Toestellen laadt u het beste op met de bijgeleverde accessoires. Uw lader of kabel is aan vervanging toe? Koop dan een nieuwe van een gekend merk. Goedkopere, merkloze exemplaren die via internet worden aangeboden, lijken misschien interessant, maar bevatten vaak onderdelen van mindere kwaliteit die niet altijd even brandveilig zijn. In de betere smartphoneladers, bijvoorbeeld, zit een kleine condensator die oververhitting tegengaat. Goedkope laders hebben dit onderdeel niet en dat houdt risico’s in.


U laadt elke dag of nacht wel een paar toestellen op en houdt het graag veilig? Lees dan onze volgende 12 tips en beperk het risico op brandschade in uw woning tot het minimum.


12 tips voor het veilig opladen van uw toestellen


  1. Gebruik alleen de originele oplader en kabel die bij het apparaat werden geleverd.

  2. Lees aandachtig de oplaadinstructies in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg ze op.

  3. Zorg dat uw apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Uw telefoon onder uw kussen laten liggen? Uw laptop onder een fleecedeken in de zetel? Uw elektrische fiets opladen met een hoes erover? Geen goed idee.

  4. Leg uw apparaat of batterij tijdens het opladen vrij neer op een stabiele, onbrandbare plaats.

  5. Laad een apparaat of elektrisch voertuig liefst op in de buurt van een rookmelder en houd tijdens het laden een oogje in het zeil. ’s Nachts opladen raden we dan ook af, misschien kunt u overdag wel wat stroom lenen op het werk?

  6. Haal de stekker uit het stopcontact als uw batterij of accu vol is.

  7. Laat uw oplader niet in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat aan vast zit, want hij blijft een heel klein beetje elektriciteit verbruiken. Misschien verwaarloosbaar voor uw portemonnee, maar op wereldschaal wordt er zo wel veel stroom verspild en dat is niet goed voor het milieu. Bovendien kunnen versleten of defecte laders gevaarlijk heet worden.

  8. Uw apparaat of batterij is gevallen, beschadigd of vervormd? Vervang de beschadigde onderdelen onmiddellijk. Onderhoud aan een batterij laat u best aan een professional over.

  9. Leg een batterij niet in het volle zonlicht: bij hoge temperaturen verslijt en ontlaadt uw batterij sneller. Zorg dat uw batterij ook niet te koud wordt, hierdoor loopt ze sneller leeg en kan ze zelfs even in slaapmodus gaan tot ze weer is opgewarmd. Om kortsluiting te vermijden houdt u uw batterijen bovendien best weg van vocht, regen en sneeuw.

  10. Uw hoverboard of elektrische fiets blijft in de wintermaanden op stal? Laad de accu dan minstens een keer om de drie maanden op. Want ook een batterij die u niet gebruikt, verliest vanzelf wat stroom en als haar spanning onder een bepaald punt zakt, dan krijgt u ze in de lente niet meer aan de praat.

  11. Voor de rokers van e-sigaretten: bewaar uw batterijen in een daartoe bestemd hoesje. Steek ze nooit los in uw broekzak of tas, want als ze in contact komen met metalen voorwerpen (sleutels, munten, …), kan er kortsluiting ontstaan en kunnen deze batterijen exploderen en zware brandwonden veroorzaken.

  12. Laad uw elektrische fiets niet op in de inkomhal. Als er brand uitbreekt, raakt u misschien uw woning niet meer uit.


Gehecht aan uw (t)huis en inboedel?


Zorg voor een brandverzekering die is afgestemd op uw woonsituatie. Eigenaar of huurder, uw P&V-adviseur bekijkt graag samen met u of u genoeg beschermd bent.

 

Bronnen: brandweer.nl en vrt NWS

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page