Om uw veiligheid op de weg te garanderen, moet uw voertuig technisch in orde zijn en moet het voldoen aan alle wettelijke voorschriften. In België moet elk voertuig van 4 jaar en ouder dan ook jaarlijks naar de autokeuring. Maar wist u dat er twee types van technische keuring zijn? En weet u ook waar en wanneer u uw auto moet laten keuren en wat er dan allemaal wordt gecontroleerd? En hoe kunt u zich het beste hierop voorbereiden en wat zijn de risico’s als u uw wagen niet laat keuren? De antwoorden leest u in dit artikel.
Periodieke technische keuring of specifieke technische keuring?
Is uw auto nog geen 4 jaar oud, dan is hij vrijgesteld van technische controle. Vanaf zijn vierde jaar, moet uw auto jaarlijks gekeurd worden in een erkend keuringscentrum: dit is de periodieke technische keuring. Uw voertuig heeft minder dan 100 000 kilometer op de teller? Dan bent u het vijfde jaar vrijgesteld van keuring.
U wilt een trekhaak laten monteren of schafte recent een voertuig aan dat al was uitgerust met een trekhaak? U wilt uw voertuig inschrijven of verkopen? U moet uw voertuig laten nakijken na een ongeval? In al deze gevallen is een specifieke technische keuring van uw auto, bestelwagen, vrachtwagen, camper of bedrijfswagen vereist.
Wanneer moet ik mijn wagen aanbieden voor de periodieke technische keuring?
Werd uw wagen al eens gekeurd, dan kunt u zich twee maanden voor het einde van de jaarlijkse vervaldatum aanbieden in een keuringscentrum, zonder dat de resterende geldigheidsperiode vervalt. Hebt u dus een keuringsbewijs met vervaldatum op 1 september, dan kunt u vanaf 1 juli naar de autokeuring. Het nieuwe keuringsbewijs zal dan geldig zijn tot 1 september van het volgende jaar. Bedrijfsvoertuigen mogen een maand voor het einde van de geldigheidsperiode aangeboden worden.
Tip: stel uw technische keuring niet uit tot op het laatste moment, want als u uw wagen te laat aanbiedt, dan moet u een toeslag betalen.
Hoe moet u uw voertuig aanbieden voor een technische keuring?
Uw voertuig is leeg en proper
Uw banden hebben de juiste druk
Leesbaar chassisnummer en identificatieplaatje
U rijdt met een 4x4? Meld dit zeker aan de inspecteur voor de remtest
Zonder spijkerbanden of sneeuwkettingen
Alle zitjes zijn aanwezig en/of opengeklapt
Alle gordels zijn vastgeklikt
Correct oliepeil
Motor goed onderhouden en op temperatuur
Het reservewiel moet los en toegankelijk zijn in de koffer zodat het kan worden gecontroleerd.
Voor u naar de technische controle gaat, kunt u voor een ‘onderhoud‘ naar uw garage gaan. Daar zullen uw remmen getest worden, uw lichten, banden… Zorg ervoor dat u voertuig leeg en proper is.
Controle remmen, lichten, banden
Tijdens een autokeuring worden de volgende zaken gecontroleerd:
de remmen (het volledige remsysteem);
de lichten (rem-, dim-, mist- en standlichten en richtingaanwijzers);
de banden (de diepte, bandendruk… );
de wielen en assen;
de uitlaatgassen;
de nummerplaat;
het chassisnummer;
het zicht (door ruiten en spiegels);
de stuurinrichting;
de ophanging;
het chassis;
het koetswerk;
de veiligheidsgordels;
…
Wat moet u meebrengen naar een autocontrole
De volgende documenten moet u zeker bij hebben als u naar de technische controle gaat:
uw gelijkvormigheidsattest;
uw inschrijvingsbewijs;
uw laatste keuringsbewijs;
de uitnodiging voor de technische controle;
uw groene kaart.
De volgende zaken moeten zich in uw wagen bevinden:
een verbandkistje;
een (niet-vervallen) brandblusapparaat;
een gevarendriehoek;
een fluorescerend vestje (geelgroen of oranje met de vermelding EN471).
Afspraak maken voor autokeuring
Er zijn heel wat officiële keuringscentra in België. Hierbij een overzicht per gewest:
Vlaanderen
Wallonie
Brussel
De meesten zijn dagelijks open van 7 tot 17 uur, maar sommige centra hebben aangepaste openingsuren. Check daarom altijd eerst de openingsuren. U kunt ook online een afspraak maken om uw auto te laten keuren.
Prijs autokeuring
De prijs van een technische controle auto bedraagt 30 euro. Moet u uw auto slechts gedeeltelijk laten herkeuren dan betaalt u 7,60 of 12 euro. Bent u te laat met de controle dan betaalt u een toeslag tussen 7,60 en 27,30 euro. Een volledig overzicht van de actuele tarieven vindt u hier.
Autocontrole tips
Voor u naar de technische controle gaat, kunt u voor een ‘onderhoud‘ naar uw garage gaan. Daar zullen uw remmen getest worden, uw lichten, banden…
Let erop dat er tussen 1 mei en 30 september geen winterbanden staan op uw auto en dat uw banden geen spijkers of kettingen hebben.
Zorg ervoor dat uw banden voorzien zijn van de juiste bandendruk.
Zorg ervoor dat uw nummerplaat schoon en leesbaar is. Als ze beschadigd is, vervang ze dan. Uw auto kan hiervoor afgekeurd worden. Vermijd afbladderende letters en losse aanhechtingen.
Maak een goede indruk: poets uw wagen, zet alle stoelen op hun plaats en klik alle veiligheidsgordels vast.
Tot slot, als u echt niets aan het toeval wil overlaten, kunt u vooraf alle testen bekijken die tijdens de technische controle aan bod komen.
Autokeuring niet in orde, en dan een ongeval
Hebt u een ongeval en bestaat er een duidelijk verband tussen het gebrek aan uw auto (zoals vermeld op uw keuringsbewijs) en het ongeval, dan kan uw autoverzekeraar de schadevergoeding terugvorderen.
Krijgt u een rode kaart, laat dan zo vlug mogelijk de gebreken aan uw auto herstellen. U riskeert bij een ongeval alle kosten zelf te moeten betalen
Comments