top of page

Carpoolen: ben ik verzekerd bij een verkeersongeval?



Carpoolen is beter voor de portemonnee én het milieu, en wordt daarom steeds populairder. Dat betekent echter ook dat we meer en meer carpoolers zien opduiken in de verkeersongevallenstatistieken. Maar hoe zit het met de verzekering in zo'n situatie? Zijn de bestuurder en passagiers altijd gedekt? We vertellen er u hier alles over!


Wat is carpoolen? Bij carpoolen deelt iemand zijn auto om samen met anderen naar een bepaalde bestemming te rijden. Een van de hoofdredenen om dat te doen is uiteraard geld besparen, omdat carpoolers de kosten van hun autorit delen. Ieder betaalt zijn deel van de benzine of elektriciteit, en ook van eventuele tolkosten. Hoe meer carpoolers, hoe goedkoper de rit wordt.

Wilt u graag zelf carpoolen? Neem dan eens een kijkje op de site van carpool.be. Daar vindt u alle carpoolparkings in Wallonië en Vlaanderen, alsook de handige transitparkings in Brussel.

De app BlaBlaCar is ook een zeer nuttig hulpmiddel voor carpoolers. Die brengt u in contact met mensen die hetzelfde traject als u afleggen. U kunt er de praktische details mee afspreken, zoals de vertrektijd of de kosten die aan de chauffeur betaald moeten worden. Handig en slim!


Voor wie is carpoolen interessant? Wie een auto heeft, weet welk prijskaartje daaraan vastzit. Naast de aankoopprijs zijn er nog de belasting op de inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting, de verzekering, het onderhoud in de garage en de jaarlijkse technische controle. Carpoolen is dus interessant voor wie die kosten wil verlagen of gewoonweg niet wil investeren in een auto. Carpoolen is ook een manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Wie een auto deelt met anderen zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder verkeer. Wilt u zich vooral flexibel verplaatsen? Ook dan is carpoolen interessant. Carpoolers die geen auto bezitten, kunnen switchen tussen verschillende mobiliteitsoplossingen en de ene dag kiezen voor de auto, de andere voor de fiets of het openbaar vervoer.


Carpoolen als chauffeur: ben ik verzekerd? U bent op weg met carpoolende passagiers wanneer u onverwacht wordt aangereden door een andere wagen. U maakt zich geen zorgen, want u bent in uw recht. De verzekering van de tegenpartij vergoedt de materiële schade en het lichamelijk letsel dat u en uw passagiers hebben opgelopen.

Het wordt echter ingewikkeld als u verantwoordelijk bent voor het ongeval. Rijdt u met uw eigen auto en vervoert u carpoolers? Bij een ongeval dekt uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) de materiële schade en het lichamelijk letsel aan de andere automobilist en derden, inclusief uw carpoolende passagiers. Wat uw eigen verwondingen en schade aan uw auto betreft, die worden alleen gedekt als u een bestuurdersbeschermings- en omniumverzekering hebt afgesloten.

Rijdt u met een auto van iemand anders en vervoert u carpoolers? Let op: voordat u de weg opgaat, moet u nakijken of het verzekeringsbewijs van de auto nog geldig is. Als dit niet het geval is, kunt u grote problemen ondervinden na een ongeval waarbij u in fout bent. Mogelijk moet u dan de materiële schade en het lichamelijk letsel vergoeden aan de tegenpartij én aan uw passagiers. Dat gebeurt echter niet vaak, omdat de overgrote meerderheid van de automobilisten een goede verzekering heeft.


Wat als ik passagier ben tijdens een carpoolrit? Passagiers van een voertuig worden volgens de Belgische wetgeving nog altijd beschouwd als zwakke weggebruikers. Dat betekent dat ze in het geval van een verkeersongeval gedekt zijn voor het lichamelijke letsel dat ze oplopen. Welke verzekering dekt u als u gewond raakt? Het hangt allemaal van de situatie af. Als de bestuurder met wie u meerijdt in fout is, dekt zijn verzekeringsmaatschappij uw medische kosten. Is daarentegen de andere partij in fout, dan is het zijn maatschappij die u zal vergoeden. Wat de situatie ook is, u kunt met een gerust hart carpoolen.

Goed om te weten Loopt u lichamelijk letsel op als gevolg van een ongeval op weg naar uw werk? Ongeacht of u bestuurder of passagier bent, het is de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever die uw medische kosten en mogelijke arbeidsongeschiktheid dekt.


Samengevat Wie carpoolt met een privé- of gehuurde auto is gedekt door de BA-verzekering van die auto. U moet dus als carpooler geen aanvullende verzekering afsluiten. Nog meer goed nieuws: naast de verplichte BA-verzekering bieden de meeste carpoolbedrijven een omniumgarantie op hun deelwagens, alsook 24/7 pechverhelping en rechtsbijstand. U kunt dan met een gerust hart carpoolen!


Een kwalitatieve verzekering voor al uw carpoolritten Neemt u regelmatig carpoolers mee en bent u op zoek naar een uitstekende verzekering om u te dekken bij een ongeval? P&V biedt u verschillende formules aan en zelfs de mogelijkheid om uw verzekering à la carte samen te stellen. De basis aansprakelijkheidsverzekering, een omnium, rechtsbijstand, bestuurdersbescherming, bijstand ... Alles is mogelijk! Bekijk alle formules op onze website of neem contact op met een P&V-adviseur.

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page