top of page

Hoe kies ik de juiste verzekering voor mijn elektrische koersfiets?


Als u vaak grote afstanden aflegt of uitdagende hoogteverschillen het hoofd moet bieden om naar het werk of uw hobby's te gaan, kan een elektrische fiets een goede oplossing zijn. Daarmee kunt u niet alleen sporten wanneer u wilt maar vermijdt u ook helemaal bezweet aan te komen op het werk... De vraag is: loont een verzekering voor uw nieuwe racebeest wel de moeite?

Waarom zou ik mijn elektrische koersfiets verzekeren?

Om gedekt te zijn bij diefstal

Als we het hebben over een elektrische fiets, dan zitten we toch al in het hogere gamma met een professioneel of semiprofessioneel model, afhankelijk van uw budget. Voor een elektrische versie betaalt u al snel een fiets 1.500 tot 20.000 euro*, en die wilt u natuurlijk beschermen tegen diefstal en andere gevaren. En zoals bij elk kostbaar voorwerp geldt ook hier: bent u eraan gehecht, dan kunt u het maar beter verzekeren. U moet weten dat er in België jaarlijks ongeveer 85.000 fietsen gestolen worden, waarvan slechts 8% verzekerd is. Een verzekering tegen diefstal lijkt dus zeker aangewezen.

*Sommige maatschappijen verzekeren de duurste fietsen niet! Vraag ernaar bij uw verzekeraar.

Om gedekt te zijn bij verwondingen

Het grootste risico dat u loopt bij het fietsen, dat is een valpartij, met mogelijk ernstige verwondingen. Een dekking lichamelijke schade (medische zorgen) komt in dat geval goed van pas.

Hulp bij technische en materiële problemen

Wie heeft nog nooit een lekke band gehad? En er kunnen natuurlijk ook andere problemen opduiken. Denk aan de wielen, de ketting, het versnellingsmechanisme, de vork... Met een bijstandsformule kunt u rekenen op professionele hulp.

Welke formule kies ik om mijn elektrische fiets te verzekeren?

Bijstand bij een ongeval? Bij pech? Diefstal? Lichamelijke schade aan personen? Of waarom niet allemaal tegelijk? Laten we even kijken wat er bestaat en wat dat inhoudt:

Verzekering Materiële schade

Verzekeraars maken een onderscheid tussen 3 soorten materiële schade, afhankelijk van de oorzaak van deze schade:

  • ongeval

  • vandalisme

  • brand, natuurramp en dieren

Fietsdiefstal

Verzekeraars maken een onderscheid naargelang de risico’s waaraan uw fiets wordt blootgesteld: de plaats waar je je fiets stalt of de sloten die je gebruikt, dat zijn manieren waarmee je zelf het risico op diefstal verkleint; diefstal of poging tot diefstal is het resultaat of risico zelf waartegen je je verzekert

Pechbijstand

Pech met de fiets kan mechanisch, pneumatisch of elektrisch zijn, het gevolg zijn van een ongeval of een poging tot diefstal. Afhankelijk van de gekozen formules kunt u rekenen op verschillende soorten bijstand:

  • ter plaatse

  • vervoer van de fiets tot bij u thuis of bij de hersteller

  • vervoer van de passagier(s) naar huis of naar de gewenste bestemming

NB: een lege of defecte batterij wordt doorgaans niet gedekt door de verzekering.

Lichamelijke schade

Een verzekeraar kan lichamelijke schade veroorzaakt door een val of een ongeval dekken voor u en de personen die bij u inwonen en die op de fiets zaten op het ogenblik van het ongeval.

Rechtsbijstand

Deze verzekering dekt de juridische kosten die verbonden zijn aan geschillen die voortvloeien uit een ongeval met het verzekerde voertuig of uit een onenigheid met bijvoorbeeld de fabrikant of de hersteller ervan.

Hoe wordt de premie van een fietsverzekering berekend?

Bij de berekening van de premie wordt rekening gehouden met een aantal specifieke criteria, zoals:

  • type fiets (al dan niet elektrisch, sport, mountainbike, stadsfiets...)

  • leeftijd van de fiets (meestal zijn fietsen ouder dan 3 jaar niet verzekerbaar)

  • aankoopprijs van de fiets + waarde van aan de fiets bevestigde toebehoren

  • plaats waar de fiets 's nachts wordt gestald (op straat of in een afgesloten ruimte)

  • postcode van de eigenaar van de fiets (België, EU, wereld)

  • het materiaal waaruit het fietsframe is opgebouwd (al dan niet carbon)

Een koers- of racefiets (al dan niet elektrisch) is een type fiets. Voor elektrische fietsen onderscheiden verzekeraars 3 types:

  • Trapondersteuning: maximaal motorvermogen van 250 W. Maximum 25 km/u. Geen verzekeringsplicht, beschouwd als fiets ondanks de elektrische ondersteuning.

  • E-bike: maximaal motorvermogen van 1000 W. Maximum 25 km/u. Enige verplichting: een gelijkvormigheidsattest.

  • Speedpedelec: maximaal motorvermogen van 4000 W. Maximum 45 km/u. Helm, rijbewijs AM (bromfiets) of B (auto), inschrijving (raadpleeg uw verzekeraar) en gelijkvormigheidsattest (te eisen van de verkoper) verplicht. Wordt beschouwd als een bromfiets (equivalent motor/snorfiets/scooter 50 cc).

De verzekeringspremie van uw elektrische koersfiets/racefiets (voertuig met elektrische ondersteuning) hangt af van het vermogen van de hulpmotor. Raadpleeg bij twijfel uw verzekeraar.

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page