top of page

Deze keer ben ík BOB!

Updated: May 1, 2022

Tussen 2011 en 2020 gebeurden er elke dag gemiddeld 12 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol. Dat is maar liefst één ongeval om de twee uur, oftewel 11% van alle ongevallen met gewonden.

Zeker in de eindejaarsperiode is het belangrijk om iedereen nog eens te sensibiliseren voor de gevaren van alcohol achter het stuur. Want alleen al op kerstdag is het aantal alcoholgerelateerde ongevallen bijna dubbel zo groot als op een gewone dag. En op 1 januari is dat zelfs drie keer zo veel, met gemiddeld 26 ongevallen waarbij minstens één bestuurder onder invloed is van alcohol. Dat komt neer op ongeveer één op de drie ongevallen met gewonden die dag.

Wat doet alcohol met een bestuurder?

Alcoholgebruik heeft allerlei negatieve effecten op uw rijgedrag: remmingen vervagen, uw concentratie en reactiesnelheid nemen af, u wordt slaperig, u gaat slingeren op de weg, uw snelheid schommelt... En toch denken veel bestuurders dat ze nog altijd perfect in staat zijn om na een paar glazen achter het stuur te kruipen.

Drie markante feiten over alcohol achter het stuur:

  1. Bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, hebben meestal echt veel te veel gedronken. Meer dan vier op de tien bestuurders die bij een ongeval betrokken zijn, hebben zelfs een alcoholgehalte in het bloed van meer dan 1,8‰, dat is 3,5 maal de toegestane limiet!

  2. Na een verkeersongeluk hebben bestuurders met zo'n hoog alcoholgehalte ongeveer 200 keer meer kans om te overlijden dan nuchtere bestuurders. Bestuurders onder invloed rijden namelijk vaak onvoorzichtig of te snel en dragen minder vaak de veiligheidsgordel. Die factoren verhogen het risico op ongevallen én op levensbedreigende verwondingen.

  3. Bij ongevallen waarbij alcohol in het spel is, gaat het vaker dan gewoonlijk over eenzijdige ongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij geen tegenpartij is betrokken, bijvoorbeeld een dronken bestuurder de controle over zijn auto verliest en tegen een boom knalt. In 2020 was bijna 1 op 2 ongevallen (43%) met een bestuurder onder invloed een enkelzijdig ongeval. Wist u trouwens dat 23% van alle ongevallen met letsels enkelzijdige ongevallen zijn?

BOB zijn, dat is uw verantwoordelijkheid opnemen

U gaat feesten bij vrienden of familie? Dan is het belangrijk dat u op voorhand afspreekt wie er nuchter blijft en na afloop iedereen veilig weer naar huis brengt.

Daarom trekt BOB deze winter op campagne met de slogan ‘Deze keer ben ík BOB’. Hiermee wordt benadrukt dat BOB geen taak is die altijd door dezelfde persoon moet worden opgenomen. Want BOB zijn is een persoonlijk engagement, waarbij u om beurten de verantwoordelijkheid opneemt om uzelf, uw passagiers én alle weggebruikers te beschermen door niet te drinken.

Radiospot, video’s op sociale media en affiches op de bus

Van 3 december 2021 tot 31 januari 2022 zal de BOB-campagne alomtegenwoordig zijn op de radio en met korte filmpjes op sociale media.



Voor het eerst tekent BOB ook present op TikTok. Via dit populaire platform willen de vzw Belgische Brouwers, Assuralia (de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen) en Vias institute ook jongere doelgroepen aanspreken en sensibiliseren rond alcohol in het verkeer. En dankzij de medewerking van Brussel Mobiliteit zullen er opnieuw BOB-affiches in het Brusselse straatbeeld opduiken op de achterkant van de bussen van de MIVB.

Gratis Bob-waarborg

Bent u eigenlijk verzekerd als u Bobt? Wat als uw beste vriend Bob is en een ongeluk veroorzaakt met uw auto. Moet hij dan de schade aan uw wagen terugbetalen? En wat als u als Bob een ongeluk veroorzaakt met de auto van een vriend?

Met de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) Auto van P&V moet u zich alvast geen zorgen maken. De gratis Bob-waarborg vergoedt de schade:

  • aan uw voertuig, als dat door een Bob bestuurd werd;

  • aan een ander voertuig, als u die als Bob bestuurde.

U hoeft niet speciaals te doen om van de Bob-waarborg te genieten. Ze maakt automatisch deel uit van uw verzekering BA Auto.

Voor meer informatie over deze waarborg en onze autoverzekeringen kunt u terecht bij uw P&V-adviseur.


Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page