top of page

Op de motor in de winter: met welke uitrusting houdt u het warm?


Barre temperaturen, ijzige wind, neerslag, gladde en donkere wegen… De winter is vaak geen pretje voor motorrijders. Ook de motoren zelf zien af in de kou en dat kan voor vervelende mechanische kwaaltjes zorgen. Best een uitdaging dus voor wie dit seizoen dapper met de motor blijft rijden, maar met de juiste uitrusting en wat extra aandacht voor uw voertuig houdt u het veilig en warm. Enkele tips.

Welke motoruitrusting is onmisbaar in de winter?

Wij geven u alvast enkele aanbevelingen voor uw winteruitrusting om het warm en veilig te houden op de weg:

  • Handschoenen

Eerst en vooral: investeer in een paar degelijke winterhandschoenen. Motorrijden is geen plezier (én onveilig) met bevroren handen. Er is vandaag een ruim aanbod aan verwarmde handschoenen en onderhandschoenen tussen de 20 en 500 euro.

  • Vest

Een goed vest is winddicht, waterdicht, gevoerd (met een uitneembare voering is de vest bruikbaar in elk seizoen) en liefst goed zichtbaar (de autobestuurders zien u in hun koplampen langs voor en achter, maar niet vanaf de zijkant).

  • Helm

Er is niet zoiets als een specifieke winterhelm. U kunt de luchtinlaten openzetten om een beslagen vizier te voorkomen, maar dat is koud in de winter. De beste oplossing is een Pinlock-vizier. Dat is een extra binnenvizier met anticondensfunctie die u met twee pinnen vastklemt aan de binnenkant van het gewone vizier. Overweeg een helmlamp om uw zichtbaarheid te vergroten, zoals die van onze partner Cosmo Connected.

  • Laarzen en broek

Hier geldt net als voor het vest: waterdicht, winddicht en een warme voering. Ga voor een broek met een laag GORE-TEX®. Die is waterdicht maar wel ademend. Gevoerde laarzen zitten lekker warm, maar kijk gerust even rond. Er bestaan veel verschillende wintermodellen.

Wat zijn de beste motoraccessoires voor de winter?

Naast de onmisbare uitrusting zijn er enkele accessoires die meer dan welkom zijn om de wind en kou te trotseren. Hier volgen enkele zeer nuttige suggesties:

  • Een nekband, nekwarmer, snood

Door de snelheid baant de ijzige wind zich een weg tussen vest en helm. Erg onaangenaam en de kortste weg naar een verkoudheid. Schaf u daarom een winddichte nekband aan. Of een sjaal, maar stop die dan wel goed onder uw vest om ongelukken te voorkomen. Bescherm in ieder geval uw nek tegen de kou, zelfs bij korte ritten.

  • Een schort, beenbeschermers

Er bestaan schorten en beschermers speciaal voor motorrijders om de benen te beschermen tegen de kou en regen. U ziet ze wel vaker op scooters, maar ze bestaan ook voor motorfietsen. Ze zijn vooral ideaal om de benen af te dekken tegen de snijdende wind. U zult het verschil snel merken. Bovendien zijn ze waterdicht. U vindt ze in de winkel vanaf 30 euro voor scooters en 50 euro voor motorfietsen.

  • Verwarmde handvatten

Voor motorfietsen zonder verwarmde handvatten zijn er kits die u zelf kunt monteren. U hebt ze al voor minder dan 15 euro.

  • Handbeschermers

Speciale dikke moffen schermen uw handen af tegen de wind en kou. Bovendien beschermen ze uw handen bij contact met bijvoorbeeld andere spiegels. Ze zijn te koop vanaf 20 euro.

Motorrijden in de winter: welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen?

  • Winterbanden

De winterband is een must voor auto's op besneeuwde wegen. Er wordt minder over gepraat voor motorfietsen, maar het principe is hetzelfde: zachter rubber, ontworpen voor lagere temperaturen en met een sterker profiel voor een betere grip op sneeuw en modder. Op spekgladde wegen helpt zelfs de beste winterband niet en is er maar één veilige oplossing: anticiperen! Hoe dan ook: vermijd in de winter sportbanden, want daar vliegt u gemakkelijk mee uit de bocht!

  • Lang genoeg opwarmen

Snel wegrijden met een koude motor verkort de levensduur van uw machine, zeker als het echt koud is. Uw machine ondervindt namelijk een flinke thermische schok: het metaal zet uit of krimpt afhankelijk van de temperatuur en we hebben het hier over heel veel onderdelen die in elkaar passen, tegen elkaar wrijven en niet allemaal gelijkmatig uitzetten... Kortom, er zou weleens iets kunnen barsten of breken. En een andere goede reden om uw motor voldoende op te warmen, is dat warme motorolie beter vloeit en zo alle wrijvende onderdelen optimaal smeert.

Moet u de motorfiets stilstaand of rijdend opwarmen? Blijft u stilstaan, dan warmt alleen de motor op, terwijl de versnellingsbak en transmissie koud blijven. Doorgewinterde motorrijders zijn meer voorstander van geleidelijk opwarmen door zachtjes te rijden met de choke aan - die dan wel best zo snel mogelijk wordt afgezet.

Een draaiende motor in stilstand kan bovendien uw buren irriteren en is trouwens verboden in België sinds 2019 vanwege het milieu.

  • Controleer uw lichten

Prioriteit nummer één zodra de zon ondergaat: zien en gezien worden. Deze winter wordt het extra uitkijken, want door de hoge energiekosten zijn steeds meer wegen niet meer verlicht. Daarom: check zeker even of uw lichten het nog doen.

Motorrijden in de winter?

Gebruik vooral uw gezond verstand: bij sneeuw of ijs vermijdt u best onnodige risico's vermijden en laat u uw motorfiets op stal. Moet u echt de baan op, matig dan uw snelheid, vermijd bruusk versnellen en remmen en houd afstand. Kalmte en afstand zijn uw redding in onverwachte situaties.


En vergeet niet: P&V biedt ook een goede dekking voor de uitrusting van motorrijders.


Veel rijplezier en wees voorzichtig!

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page