top of page

Op vakantie? Zo laadt u best uw bagage in de auto


U kent het wel: het spelletje Tetris dat u moet spelen om zoveel mogelijk bagage in de auto te krijgen zonder dat de passagiers gekneld raken. We geven u enkele tips zodat u in de beste omstandigheden op weg kunt.

Waar beginnen we mee?

Probeer zoveel mogelijk bagage een plaats te geven in de koffer, niet alleen voor het comfort maar ook voor de veiligheid van de inzittenden. Zet eerst alles wat mee moet bij elkaar op de grond. Zo krijgt u er een beter zicht op en ziet u ook wat de grootste en zwaarste stukken zijn.

En hoe krijgen we dat nu in de koffer?

Zet eerst de zwaarste, grootste stuks bagage achteraan in de koffer. U voorkomt zo niet alleen dat andere, lichtere spullen geplet raken, maar ook dat de wagen niet meer in evenwicht is. Zet het zwaarste gewicht zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk naar het midden van de wagen.

Dan komen de andere stuks, in volgorde van grootte – eerst de grootste, anders kunnen die er straks niet meer bij. Gebruik de kleinere, zachtere tassen als opvulling tussen grote dozen en koffers, zodat die niet kunnen gaan schuiven.

Mogen er spullen op de hoedenplank?

Ja, het mag. Maar u doet het beter niet!

Het is verleidelijk om tassen op de hoedenplank te zetten om plaats te winnen, maar dat is geen goed idee, want het is minder veilig. Bij een ongeval wordt alles wat u achter uw hoofd plaatst een projectiel. Tegen 130 km/u (bijvoorbeeld op de Franse autosnelwegen) wordt een tas van 4 kg op de hoedenplank een kanonskogel van 175 kg! Vergeet ook niet dat de zichtbaarheid achteraan vermindert, wat u dan moet compenseren met uw zijspiegels.

Wat mag er dan in de cabine van de auto blijven?

Houd alles wat u tijdens de rit nodig hebt binnen handbereik: water, de papieren van de wagen, uw portefeuille en zonnebril, snacks en spelletjes voor kinderen … Stop dat in de daarvoor bedoelde opbergvakken: het handschoenenkastje, de vakken in de portieren, de bekerhouder, het netje aan de achterkant van de voorste stoelen enz.

Gebruikt u een gps die niet in het dashboard zit, zorg dan voor een stabiele houder waarmee u het scherm kunt zien terwijl u aan het rijden bent. Ook een oplader met USB- en/of aanstekeraansluiting is dan onmisbaar. Neem geen onnodige risico’s door de weg ook maar een moment uit het oog te verliezen.

Bagagedrager op het dak?

Een kleine koffer en veel bagage? Dan kan een dakkoffer een praktische oplossing zijn. Kies een aerodynamisch model en voorkom dat uw brandstofverbruik door het dak gaat! Let er ook op dat u de dragers stevig kunt bevestigen. In de dakkoffer kunt u grote spullen kwijt die wel voldoende licht en soepel zijn. (Ook hier: plaats het zwaarste gewicht zo laag mogelijk.)

Of een aanhangwagen?

Als u een trekhaak hebt, kunt u natuurlijk ook een aanhangwagen gebruiken voor de bagage, zodat er in de auto meer plaats is om te zitten.

Houd u bij het gebruik van een aanhangwagen wel aan de regels:

  • Rijbewijs: met een rijbewijs B mag u een aanhangwagen trekken met maximum geladen gewicht/maximaal toegestane massa niet hoger dan 750 kg.

  • Inschrijving: als de geladen aanhangwagen niet meer weegt dan 750 kg, hoeft u die niet in te schrijven bij de DIV, maar u moet er aan de gewestelijke overheid wel verkeersbelasting op betalen.

  • Kentekenplaat: op de aanhangwagen moet een duplicaat aangebracht worden van de nummerplaat van het trekkende voertuig, en de aanhangwagen moet ook in orde zijn conform de wegcode (lichten, reflectoren, noodkoppeling).

  • Verzekering: als de geladen aanhangwagen niet meer weegt dan 750 kg, wordt hij automatisch gedekt door uw autoverzekering.

Let op: verdeel de inhoud correct over de aanhangwagen, met het zwaarste gewicht boven de as (in het midden). Plaats geen te zware spullen achterin in de aanhangwagen (anders kan die beginnen slingeren). Maak alles ook goed vast (met touwen/spanriemen en bv. een zeil), zodat u onderweg door de snelheid en de wind niets verliest.

Zo, nu bent u er vast klaar voor om met familie of vrienden aan een mooie reis te beginnen. Vergeet alleen niet even te checken of ook met uw verzekering alles in orde is. Zo niet, werp dan zeker een blik op ons aanbod P&V-autoverzekeringen.

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.


Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).


Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.


Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page