Hoe vervoert u uw kinderen veilig met de fiets naar school? Wat hebben kinderen nodig als ze alleen naar school fietsen? En is een fietsverzekering nuttig? Overloop onze checklist!
Welke fiets en accessoires kiest u voor uw kind?
U vervoert uw kind op uw eigen fiets?
Dan hebt u de keuze uit verschillende types fietsen:
Het aanbod is heel groot, daarom koopt u best een fiets op basis van uw voorkeur, uw conditie, uw leeftijd, het aantal te vervoeren kinderen en natuurlijk ook uw budget! Een fonkelnieuwe bakfiets, een eenvoudige stadsfiets of toch maar een tweedehands elektrische fiets? Wat telt, is dat u zich genoeg op uw gemak voelt om het verkeer te trotseren met een of meerdere kinderen aan boord…
Prijzen:
Om uw kinderen op uw fiets te vervoeren, zijn er oplossingen in verschillende prijscategorieën: van 20 euro voor een eenvoudig kinderzadeltje om op uw kader te monteren, tot 6.000 euro (of meer) voor een blitse elektrische bakfiets met drie wielen.
Op de fiets met uw kind: welke systemen zijn er zoal op de markt en hoeveel kosten ze ?
Een extra zadeltje voor op uw kader vindt u voor 20 à 50 euro. Met zo’n systeem kunt u best ook een voetensteun voor uw kind aanschaffen.
Een kinderzitje vooraan (voor kleine kinderen tot 15 kilo) kost tussen 30 en 100 euro. Zo’n zitje test u best even uit, want het is iets moeilijker om hiermee uw evenwicht te bewaren.
Voor een kinderzitje achteraan (geschikt voor kinderen van 2 tot 10 jaar, met een maximum gewicht van 35 kilo) betaalt u tussen 30 en 150 euro. Met dit type zitje moet u erop letten dat de voeten van uw kind niet tussen de spaken kunnen terechtkomen.
Een aanhangwagen of fietskar kost u 180 tot 1.000 euro. Dit systeem kunt u gemakkelijk losmaken, zodat u ook gewoon met uw eigen fiets kunt blijven rijden.
Een tandem vindt u vanaf 1.500 euro.
Startprijs voor een fiets voor drie personen (achter elkaar) is 3.000 euro.
Een bakfiets met twee of drie wielen, al dan niet elektrisch, kost u tussen 1.000 en 5.000 euro. Dit type fiets is handig om meerdere kinderen te vervoeren of om boodschappen te doen. Ondanks zijn stevige prijskaartje (vanaf 2.000 euro) kiezen de meeste mensen voor een elektrische bakfiets.
Uw kind fietst zelf?
Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten kinderfietsen:
Fietsfabrikanten bieden modellen aan voor allerlei leeftijden: driewielers voor de kleintjes (weinig risico op valpartijen en gemakkelijk voort te duwen), loopfietsjes (fietsen of driewielers met een zadel maar zonder pedalen, waarmee kinderen zich al wandelend of lopend voortbewegen), fietsen met zijwieltjes voor kinderen vanaf drie jaar en ook fietsen die meegroeien met uw kind.
Prijzen:
Loopfietsjes en driewielers vindt u vanaf 35 à 40 euro. Voor een gewone kinderfiets betaalt u 100 tot 500 euro, afhankelijk van de grootte, het merk, het model en eventuele extra accessoires.
Wat is de juiste fietsmaat voor uw kind?
Voor heel jonge kinderen is de leeftijd een goede maatstaf: een driewieler of loopfiets tot drie jaar, een kleine fiets met zijwieltjes tot vijf jaar en dan een ‘echte’ fiets vanaf zes jaar… maar alles hangt natuurlijk af van de rijvaardigheden van uw kind!
Welke accessoires koopt u best voor uw kind?
Als uw kind zelfstandig kan fietsen, dan bestaan er een aantal hulpsystemen voor die eerste ritjes, zoals een trekstang, een koppelsysteem of aanhangfiets. De prijs hiervoor varieert van 75 tot 250 euro. Voordeel is dat kinderen hiermee op een veilige manier kunnen wennen aan hun fiets en aan het verkeer alvorens ze alleen op pad gaan.
Welke fietsuitrusting heeft uw kind nodig?
Zorg er in de eerste plaats voor dat de fiets van uw kind is uitgerust met alle wettelijk verplichte accessoires:
een wit of geel voorlicht en rood achterlicht
een fietsbel
goed werkende remmen
Andere niet verplichte maar heel nuttige accessoires:
helm
fluohesje
vlaggetje
fietsslot
Uitrusting om het weer mee te trotseren:
windstopper, regenjas…
zonnebril
pet
De laatste check voor uw vertrek…
remmen
banden
route en gevaarlijke punten op de weg
weersverwachting
Nuttige tips en weetjes als uw kind naar school fietst
Kinderen jonger dan tien jaar mogen op het voetpad fietsen (op voorwaarde dat ze niet te snel rijden en geen voetgangers in gevaar brengen).
Rij in het begin samen naar school. Zo leren uw kinderen de risico’s van het verkeer in te schatten tot ze zelfstandig kunnen fietsen. Denk hierbij aan:
het herkennen van fietspaden
de werking van verkeerslichten
de regels om veilig over te steken
de zichtbaarheid in het verkeer
de dode hoek van voertuigen
de klassieke do’s en dont’s op de fiets…
Zijn u en uw kinderen goed verzekerd?
U fietst voortaan met uw kapoen naar school? Een goede keuze, maar denk dan ook even aan een verzekering die u allebei beschermt tijdens uw dagelijkse ritjes.
Met de fietsverzekering van P&V bent u gedekt, maar ook alle leden van uw gezin. Met sterke waarborgen tegen diefstal, lichamelijke schade én materiële schade, en nog heel wat extra beschermingsopties.
Ontdek hier onze fietsverzekering of vraag meer informatie aan uw P&V-adviseur.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.
Comentários