top of page

Wanneer is langetermijnsparen interessant?

Minder belastingen betalen? Al aan langetermijnsparen gedacht?


Langetermijnsparen is, net als pensioensparen, fiscaal voordelig sparen voor later met een levensverzekeringscontract maar heeft als extra troef dat u ook na uw 65ste nog van een fiscaal voordeel kunt genieten. Om belastingvermindering te krijgen, moet u uw contract Langetermijnparen wel afsluiten vóór uw 65ste verjaardag.


Hoe werkt langetermijnsparen?


Langetermijnsparen doet u via een levensverzekeringscontract. Dit contract moet minimaal tot uw 65ste lopen en gedurende minimum 10 jaar.


De manier waarop uw premies worden belegd, bepaalt u helemaal zelf. U kunt sparen met een gewaarborgd rendement (tak 21), via beleggingsfondsen (tak 23) of een combinatie van beide. Bij P&V kiezen de meeste klanten voor een combinatie, want die optie biedt zowel de nodige zekerheid als de kans op een mooi rendement. Voor het tak 23-gedeelte kiest u bij P&V uit 15 fondsen, waaronder ook 4 Exchange Traded Funds (of ETF’s). Zo’n ETF, ook wel tracker genoemd, is een beleggingsfonds dat een (beurs)index volgt en dat passief wordt beheerd. Hierdoor krijgt u een brede spreiding en zijn de beheerskosten doorgaans lager dan die van actief beheerde fondsen. Een overzicht van al onze fondsen vindt u op pv.be.


Geen spaar- of beleggingsexpert? Niet erg: uw P&V-adviseur zoekt samen met u naar de formule en de fondsen die het beste bij u passen en bezorgt u met plezier een vrijblijvende simulatie.


Hoeveel mag u sparen?


Het bedrag waarop u een belastingvermindering van 30% geniet, hangt onder andere af van uw belastbare beroepsinkomsten en wordt elk jaar geplafonneerd. Voor het inkomstenjaar 2024 is het maximale spaarbedrag 2.450 euro, maar dan moet u wel een netto belastbaar beroepsinkomen hebben van 35.000 euro. Stort u dit maximale bedrag, dan krijgt u een fiscaal voordeel van 735 euro.


U hebt een hypothecaire lening? Dat kan ook een invloed hebben op het bedrag dat u fiscaal mag aftrekken! Uw P&V-adviseur is expert in deze materie en bekijkt samen wat u precies kunt sparen. Natuurlijk hebt u het laatste woord en bepaalt u zelf hoeveel u elk jaar spaart. En afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie kunt u ook even niets of een kleiner bedrag storten. 


Wat met de belastingen als u uw kapitaal opneemt?


Op elke premie is een verzekeringstaks van 2% verschuldigd. Op uw 60ste verjaardag betaalt u een anticipatieve heffing van 10% op uw opgebouwde reserve. De eventuele winstdeelname op het tak 21-gedeelte is vrijgesteld van deze belasting. Begon u met langetermijnsparen na uw 55ste, dan betaalt u deze 10% op de tiende verjaardag van uw contract.


Als u uw premie na uw 55ste verhoogt, dan wordt de anticipatieve heffing pas afgerekend op de tiende verjaardag van de verhoging en dat is uiteraard niet voordelig. Als u van plan bent om het maximale bedrag te storten, doet u dat dus best vóór uw 55ste.

Ook na de betaling van de anticipatieve heffing loont het de moeite om verder te sparen. De premies die u vanaf dan stort, zijn namelijk belastingvrij en blijven een fiscaal voordeel van 30% opleveren.


Bij opname van uw kapitaal op de voorziene einddatum betaalt u geen belasting meer.

Uw kapitaal vervroegd opvragen is mogelijk maar heel nadelig. U moet dan uitstapkosten betalen en de fiscale heffing bedraagt maar liefst 33%.


Fiscaal optimaal sparen? Vraag een gratis Shake-up bij uw P&V-adviseur


Slim sparen om later uw plannen te kunnen realiseren én vandaag maximaal uw fiscale mogelijkheden benutten? Onze adviseurs staan klaar om samen met u een gratis en vrijblijvende check-up van al uw spaarplannen te doen. 

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page