In 2021 piekte de inflatie naar 5,71%. Samen met Degroof Petercam en Funds For Good biedt P&V verschillende opties om uw spaargeld tegen prijsstijgingen beschermen.
Wat is inflatie?
Inflatie betekent dat er een algemene stijging van de prijzen van producten en diensten is. In 2021 zijn producten en diensten gemiddeld 5,71% duurder geworden en kunnen we dus spreken van een inflatie van 5,71%.
Hoe wordt dit berekend? Iedere maand noteert men de prijzen van een aantal goederen en diensten die door gezinnen worden aangekocht. Door die prijzen te vergelijken met het verleden kan men de inflatie berekenen. Deze lijst van producten en diensten wordt regelmatig geüpdatet. Zo verdwenen recent de vaste telefoons uit de lijst, terwijl smartphones al een tijd geleden werden opgenomen.
Waarom is de inflatie vandaag zo hoog?
De hoge inflatie van het afgelopen jaar, de hoogste sinds 2008, komt vooral door de stijging van de energieprijzen. De prijs van aardgas verdubbelde bijna (+97%), terwijl elektriciteit 44% duurder werd. Televisieapparatuur en vers fruit werden dan weer goedkoper (Bron: www.statbel.fgov.be).
Wat doet inflatie met uw inkomen?
Om uw inkomen te beschermen tegen inflatie, worden in België lonen, werkloosheidsuitkeringen, pensioenen, huurprijzen en heel wat andere inkomens gekoppeld aan de gezondheidsindex. Deze gezondheidsindex is op zijn beurt gekoppeld aan de inflatie. Dit wil dus zeggen dat uw inkomen stijgt wanneer de inflatie stijgt.
Twee opmerkingen hierbij:
De gemiddelde prijsstijging waarmee een gezin geconfronteerd wordt, ligt dikwijls hoger dan de officiële inflatie. Hebt u bijvoorbeeld geen nieuwe televisie gekocht in 2021, dan hebt u er ook niet veel aan dat die goedkoper geworden zijn. Daarnaast wegen energiekosten voor veel mensen zwaarder door in hun gezinsbudget dan dat ze doorwegen in de inflatiecijfers.
Bij de berekening van de gezondheidsindex worden een aantal producten die de gezondheid schaden (sigaretten, alcohol, benzine en diesel) niet meegeteld. Daardoor was de stijging van de gezondheidsindex (5,21%) iets lager dan de inflatie (5,71%).
Wat doet de inflatie met uw koopkracht en uw spaargeld?
Uw inkomen mag dan wel geïndexeerd worden, maar intresten op spaarrekeningen en zichtrekeningen zijn niet beschermd tegen inflatie. Wanneer de rente die u ontvangt lager is dan de inflatie, dan verliest u koopkracht.
Als u eind 2020 10.000 euro op een spaarboekje had staan, waarop u 0,11% intrest ontvangen had, dan was dat eind 2021, rekening houdend met de huidige inflatie van 5,71%, maar 9.440 euro meer waard. Uw koopkracht is dus gedaald.
Via onze spaarsimulator berekent u zelf het effect van inflatie op uw spaargeld.
Ook voor andere vastrentende beleggingen zoals obligaties en tak 21 (spaarverzekering met gewaarborgd rendement) is de combinatie van een lage rente en een hoge inflatie slecht nieuws. Bij P&V bedraagt het gewaarborgd rendement vandaag 0,45%, wat niet voldoende is om de inflatie te kloppen.
Maar er is ook goed nieuws. Als u kiest voor een fiscaal product, zoals pensioensparen of langetermijnsparen, dan levert de fiscale behandeling (het jaarlijks belastingvoordeel min de eindbelasting) u doorgaans een extra rendement op.
Hoe beschermen aandelen u tegen inflatie?
Om geen koopkracht te verliezen moet het spaargeld dus aan het werk gezet worden. Aandelen bieden historisch gezien een goede weerstand tegen inflatie, omdat de bedrijfswinsten mee stijgen met de inflatie. Voorwaarde is wel dat de bedrijven (waarvan u aandelen heeft) erin slagen hun winsten te verhogen ondanks de hogere kosten.
In tijden van hoge inflatie geven specialisten dan ook de voorkeur aan ‘gevestigde waarden’ ten opzichte van groeibedrijven, omdat ze meer in staat zijn om prijsstijgingen door te rekenen (dankzij hun merksterkte) en doorgaans minder moeten investeren.
Een ruime en goede aandelenselectie is dus belangrijk. Heeft u zelf onvoldoende tijd en/of kennis om deze selectie te maken, dan kunnen fondsen een oplossing zijn. De aandelenselectie gebeurt dan door specialisten en, indien u kiest voor gemengde fondsen, kan u zelf bepalen hoeveel procent u in aandelen wenst te investeren.
Hoe doen de P&V-fondsen het?
Bij P&V heeft u vandaag de keuze uit 6 fondsen. Die bevatten tussen de 27% en 100% aandelen. Vorig jaar presteerden aandelen zeer goed, dit blijkt uit hun rendement (zie tabel hieronder).
Op het Stability Fund na was het rendement vorig jaar hoger dan de inflatie. Het Europe Sustainable Fund belegt voor 100% in aandelen en scoorde het best. Bij de gemengde fondsen zien we ook een duidelijk verband tussen het percentage aandelen en de prestatie. Het rendement van het Dynamic Fund (72% aandelen) was merkelijk hoger dan het rendement van het Stability Fund (27% aandelen). De samenstelling van onze fondsen kan u zelf consulteren in de factsheets op onze fondsenpagina.
Dit wil uiteraard niet zeggen dat u met (onze) fondsen jaarlijks de inflatie zal kloppen. De aandelenmarkten kennen goede jaren (zoals 2021), maar ook minder goede, waarbij negatieve rendementen mogelijk zijn. Beleggen in fondsen doet u dus best op middellange en/of lange termijn.
Wanneer we het rendement van onze fondsen over de afgelopen 10 jaar bekijken, dan ligt dit tussen 3,26% en 7,22%. In diezelfde periode was de gemiddelde inflatie in België 1,75% (Bron: inflation.eu). Onze fondsen slagen er dus allemaal in (de afgelopen 10 jaar) de inflatie te kloppen.
Wat zijn de economische vooruitzichten van Degroof Petercam voor 2022?
Degroot Petercam Asset Management is de Belgische fondsbeheerder van 5 van onze 6 fondsen. We vroegen hen hoe de inflatie zal evolueren in 2022 en wat er met de aandelenmarkten zal gebeuren.
Frédéric Collet (Degroof Petercam Asset Management) antwoordt:
"Ook in 2022 geven wij nog steeds de voorkeur aan aandelen boven obligaties. We worden wel voorzichtiger. Hoewel hij zeer besmettelijk is, blijkt de omikronvariant relatief mild te zijn wat het aantal ziekenhuisopnames betreft. De impact op de economische groei kan hierdoor beperkt blijven.
Momenteel zijn de winstverwachtingen van analisten voor dit jaar niet in lijn met de verwachte economische groei. Dit biedt ruimte om de winstverwachtingen te laten stijgen of de gerealiseerde winsten boven de verwachtingen uit te laten komen. Aandelen hebben dus nog stijgingspotentieel, alhoewel we niet dezelfde prestaties als in 2021 verwachten. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar bedrijven die “pricing power” hebben ten opzichte van hun klanten (merksterkte, product- en dienstkwaliteit).
Hoewel omikron de inflatie op korte termijn op een hoog niveau kan houden (door bevoorradingsproblemen), denken wij dat de inflatie in de loop van 2022 zal dalen. Tegelijkertijd verwachten we een rentestijging tegen het einde van 2022. Daarom zoeken wij wereldwijd naar obligatiebeleggingen om het risico op potentiële stijgingen van de Europese rentevoeten te spreiden".
Spaartips voor 2022?
Uw spaargeld beschermen tegen inflatie? Neem gerust contact op met uw P&V-adviseur en bekijk samen welke fondsen het best passen bij uw profiel en beleggingsdoelstelling.
Comments