top of page

Minder zitten op het werk én terug fit? Yes you can!

Dat we met z’n allen te veel stilzitten (zowel op het werk als thuis) is geen verrassing. Onze beweging tijdens een doorsnee dag op kantoor is vrij beperkt, afgezien van een verplaatsing naar de koffieautomaat of de vergaderzaal. Het grootste deel van onze dag brengen we al zittend door: we verplaatsen ons naar het werk met de auto of het openbaar vervoer, eenmaal op kantoor werken we aan ons bureau of zitten we in een vergaderzaal, en als we thuis zijn dan kijken we tv vanuit onze zetel. 


Het resultaat? Niet of onvoldoende bewegen is een ernstige bedreiging voor onze fysieke en mentale gezondheid. Met de zomer in aantocht is het dan ook het ideale moment om (opnieuw) goede gewoontes aan te nemen en meer te bewegen! Ontdek onze tips voor een fitte levensstijl, zowel op het werk als thuis.


Te veel zitten, een probleem voor de volksgezondheid


Onze sedentaire levensstijl, op het werk en in het algemeen, wordt stilaan een echt probleem voor de volksgezondheid. De stelling “Zitten is het nieuwe roken” impliceert dat zitten zodanig slecht is voor onze gezondheid, dat het vergelijkbaar is met roken.


Het menselijk lichaam is inderdaad niet ontworpen voor langdurig zitten. Te veel stilzitten veroorzaakt nek- en rugpijn, heeft een negatief effect op de spijsvertering, vertraagt de bloedsomloop en vermindert de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Bovendien hebben mensen die langdurig zitten een verhoogd risico op angst en depressie.


Gelukkig is er ook goed nieuws! Een zittende levensstijl veroorzaakt minder ernstige schade dan roken en is vooral omkeerbaar en makkelijk te voorkomen. Een minimum aan lichaamsbeweging levert immers al veel resultaten op.


Hier vind je wat ideetjes om (meer) te bewegen op het werk en terug fit te worden!


4 tips om meer te bewegen op het werk en fit de zomer in te gaan


1. Verplaats je op een andere manier


Met het betere weer kun je de auto wat meer thuislaten en je op een andere manier verplaatsen. Misschien kun je wel met de fiets of te voet naar het werk? Steeds meer bedrijven bieden bedrijfsfietsen aan en voorzien hun kantoren van douches voor wie zich bij aankomst wil opfrissen.


Is de parking op het werk altijd volzet? Parkeer je auto dan eens wat verder weg en start je dag met een korte wandeling.


Werk je van thuis? Het risico dat je de ganse dag op je bureaustoel zit, zonder je benen te strekken, is nog groter. Het beste is om elke gelegenheid aan te grijpen om te wandelen of fietsen.

Tip: download een stappenteller app en stel je doel in qua dagelijkse stappen. Handig om weten: de WHO beveelt 10.000 stappen per dag aan.


2. Neem verschillende werkhoudingen aan


Aangezien een hele dag zitten niet aangeraden wordt, is het beter regelmatig een andere werkhouding aan te nemen. Zo organiseren meer en meer teams stand-up meetings: korte vergaderingen waarbij iedereen rechtop staat. Dit zorgt ervoor dat de meeting dynamischer is, dat mensen zich makkelijker kunnen concentreren en communiceren.


Bedrijven kunnen ook zones inrichten waar op bepaalde momenten van de dag staand kan worden gewerkt. Staand werken is perfect geschikt voor videocalls of om met een collega van gedachten te wisselen. Op de website van Beswic, het Belgisch Kenniscentrum over welzijn op het werk, vind je heel wat aanbevelingen en tips.


Om lichaamsbeweging op het werk te stimuleren, wordt ook de wandelvergadering steeds populairder. Het gaat om walking meetings die zelfs met externen zoals klanten of sollicitanten worden gehouden. Afgezien van het voordeel dat je zo meer beweegt op het werk, stimuleert dit soort meetings de creativiteit omdat je in een andere omgeving bent. Over het algemeen duren de wandelmeetings zo’n 30 minuten met maximum 3 deelnemers.


3. Pauze, please!


We kunnen het belang van een pauze niet genoeg benadrukken. Zoals hierboven vermeld, vermindert langdurig zitten de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Niet verwonderlijk dus dat je je na een paar uur intensief zittend werk niet helemaal helder voelt. Het is dus van essentieel belang regelmatig een (korte of langere) pauze te nemen. Neem bijvoorbeeld elk uur vijf minuten pauze om in de keuken een glas water te halen of even naar buiten te gaan voor wat frisse lucht.


Ook een korte wandeling na je lunch is een goed idee en bevordert de spijsvertering. Op je eentje als je thuiswerkt of met de collega’s wanneer je op kantoor bent: een half uurtje is al genoeg om het gevoel te hebben dat je je hoofd hebt leeggemaakt en je benen hebt gestrekt. Zo lang duurt ook een sessie stoelyoga, een andere geweldige manier om lichaam en geest te ontspannen. Om terug in shape te geraken voor de zomer, is het ook mogelijk om discreet te bewegen op het werk.  


4. Sport @work


Steeds meer werkgevers zijn zich bewust van het effect van lichaamsbeweging op het algemeen welzijn van hun werknemers en bieden dan ook de mogelijkheid om te sporten op het werk. Enkele mogelijkheden: lopen, fitness, yoga, een sportcoach, lunchwandelingen, enz.


Sommige bedrijven moedigen ook de oprichting van interne voetbal-, volleybal- of padelteams aan, bijvoorbeeld door het materiaal te betalen. Daarnaast is dit als bedrijf ook een goede manier om zichtbaarheid te creëren naar de buitenwereld, en kunnen er bijvoorbeeld ook sportieve uitdagingen worden aangegaan om geld in te zamelen voor een goed doel.


Sport op het werk is goed voor ieders gezondheid en versterkt de band tussen collega’s, terwijl het ziekteverzuim en werkgerelateerde ongevallen verminderen. Een win-win dus voor iedereen!


Lang leve de team spirit!


Er zijn tal van mogelijkheden om te bewegen op het werk, maar iedereen heeft zijn eigen behoeften en voorkeuren. De beste manier om er een succes van te maken, is wanneer werknemers en -gevers bespreken welke sportinitiatieven intern het meest nodig zijn om samen langdurig stilzitten op het werk tegen te gaan.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.


Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page