Een uitdagende toer voor de mountainbike of liever een rustige fietstocht met het gezin? Ontdek hier welke route er bij u past en wat u best in uw fietstas steekt.
Welke soorten fietsroutes zijn er?
Wat het type fietstocht ook is, we zoeken vooral routes weg van het drukke verkeer. Enerzijds om het risico op ongevallen te verminderen en anderzijds om te genieten van bossen en weidse landschappen waar we heerlijk kunnen ontspannen.
De mountainbikers onder ons zoeken natuurlijk heuvelachtig terrein, waar ze hun technische kunstjes kunnen oefenen en adrenalinekicks krijgen.
Wie met het gezin op pad gaat, is op zoek naar een heel ander soort fietsroute: niet te heuvelachtig en met wat bezienswaardigheden doorheen bossen, het platteland, langs het water enz. Een route die lang genoeg is om volop van te genieten, maar die ook niet te lang is voor de kinderen: 15 tot 20 km om te starten en dan geleidelijk uit te breiden tot 30 of zelfs 40 km. De voorkeur gaat naar veiligheid en weinig hoogteverschillen. Een ritje rond een meer of langs een kanaal zijn dan bijvoorbeeld een ideale keuze.
Sommige fietsroutes in de stad koppelen beweging aan cultuur, zoals bijvoorbeeld architectuur langs gebouwen van de jugendstil, art deco, moderne en postmoderne bewegingen. Deze tochten zijn vooral gericht op een volwassen publiek dat graag op ontdekking gaat. Ze zijn vooral populair tijdens erfgoeddagen of autovrije dagen, wanneer u rustig en gezond kunt fietsen in de stad.
En laten we de echte wielerfans niet vergeten. Maar zij kunnen voor advies, verzekeringen en routes natuurlijk al rekenen op een van de vele federaties en verenigingen.
Wat neemt u mee op uw fietstocht?
Een ontspannende fietstocht kan een uur of een dag duren. U moet meestal niet veel risico’s incalculeren, tenzij dan een lekke band of een ketting die eraf loopt.
Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe lang en met wie (volwassenen, kinderen, baby’s enz.) u op pad gaat. Hoe meer u meeneemt, hoe zwaarder uw fietstas uiteraard. Stem uw bagage dus ook af op uw conditie.
Fietsaccessoires
Helm
Fietsmand of -tas
Antidiefstal: hangslot, ketting, enz.
Smartphonehouder/gps
Drinkbus en -houder
Verlichting (op de fiets, helm, enz.): zorg dat u zichtbaar bent!
Fietsbel: durf ze te gebruiken om het voor iedereen veilig te houden
Dit artikel gaat over de verplichte fietsaccessoires.
Een noodset voor fiets én fietser
Dit zijn alvast enkele essentiële spullen:
EHBO-kit voor valpartijen, blaren, schaafwonden. Vergeet uw ontsmettingsmiddel niet!
Antimuggenproduct
Middel tegen allergieën (wespensteek, pollen, enz.)
Zonnecrème
Multitool voor de fiets: een beetje zoals een Zwitsers zakmes, met een tang, schroevendraaier en inbussleutels voor het afstellen van uw stuur of zadel
Reparatieset voor lekke banden
Fietspomp
Kleding
Regenkledij: regenjas of cape, regenbroek
Zonnekledij: zonnebril, hoed of pet
Zorg ervoor dat u altijd goed zichtbaar bent (gekleurde jas, fluohesje, voldoende verlichting)
Eten en drinken
Water! Onmisbaar, maar zwaar ... Ga na of er onderweg geen plaatsen zijn waar u uw drinkbus kunt vullen.
Picknick: denk aan een dekentje voor een lunch op gras (liefst in de schaduw voor de kleintjes). Ga voor zetmeelrijk voedsel of broodjes en denk aan een manier om ze koel te houden tot uw pauze. Hier wordt algauw duidelijk hoe belangrijk een goede fietstas of -mand is.
Energiebooster: graanrepen, fruit voor wanneer u een dipje hebt.
Waar vindt u geweldige mountainbikeroutes?
In Wallonië vindt u mountainbikeroutes op de website van Wallonië Toerisme.
In Vlaanderen zijn er veel mountainbikeroutes te ontdekken op website sport.Vlaanderen. Kies uw regio of gemeente om een goed gevuld aanbod te krijgen.
In het Brussels Gewest vindt u mountainbikeroutes in het Zoniënwoud.
Waar vindt u leuke routes voor fietstochten met het gezin?
In dit artikel vindt u heel wat tips voor fietsroutes met het hele gezin!
Maar waar u ook naartoe rijdt: geniet van de zon en de gezonde buitenlucht de lucht en vergeet niet dat er fietsverzekeringen bestaan die zowel uzelf als uw fiets beschermen, voor uw dagelijkse ritten maar evengoed in uw vrije tijd. Vraag ernaar bij uw P&V-adviseur.
Nog geen klant en interesse in een fietsverzekering? Vind hier een P&V-verzekeringsadviseur in uw buurt.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.
Comments